2.4 C
Piatra Neamț
miercuri, 22 ianuarie 2025

Constantin Pavel : Într-o societate măcinată din ce în ce mai mult de analfabetism funcțional și educație precară, nevoia de literatură științifico-fantastică devine un must have!

”Într-o societate măcinată din ce în ce mai mult de analfabetism funcțional și educație precară, nevoia de literatură științifico-fantastică devine un must have! Cei doi ani de pandemie au scos la iveală, din păcate, nivelul acut de bigotism, făcându-ne să ne confruntăm cu o serie de idei recrudescente care nu pot aduce nimic bun românilor și României. Îndepărtarea de știință, neîncrederea acută a populației în medici, în cercetători, în oamenii educați în general, fac din literatura SF un vehicul obligatoriu de utilizat pentru a putea echilibra balanța, măcar în rândul copiilor și adolescenților.

Generația mea a crescut într-o perioadă în care profesorii erau respectați, oamenii de știință apreciați și scriitorii stimați; ideile lui Jules Verne – ale cărui cărți le devoram, pur și simplu, în copilărie! – deveniseră realitate (și vorbim aici despre submarin, insule plutitoare, elicopter, rachetă etc.) și știința aducea și continua să aducă un nivel de trai din ce în ce mai bun. Medicina eradica boli care în trecut făcuseră ravagii, în agricultură recoltele ajunseseră la cantități imposibil de închipuit pe vremea aratului cu calul, oamenii ajunseseră în spațiu, pe Lună – așa că poveștile science-fiction au venit ca o mănușă și ne-au ajutat să vedem/construim viitorul pe care îl trăim astăzi.

Ficțiunea științifică are rolul ei principal de netăgăduit în evoluția societății umane și este suficient să întrebați primii zece cei mai buni oameni de știință ai momentului și veți afla că au fost și sunt îndrăgostiți de SF, unii dintre ei recunoscând deschis că au ajuns ceea ce sunt datorită cărților și ideilor SF citite în copilărie sau adolescență.

Indubitabil, semințele unui viitor luminos conțin în ele știință, iar țările care au investit masiv în educație, cercetare și dezvoltare – SUA, China, Europa vestică, țările nordice – au investit, de asemenea, la fel de masiv și în literatura științifico-fantastică, cu rol de vehicul pentru transmiterea ideilor științifice novatoare, care au puterea de a proiecta în mintea cetățenilor lor viitorul. Căci nu există o sursă mai mare de bucurie pentru un copil care dorește să crească mai repede, să se împlinească mai repede pentru a-și putea aduce contribuția la progres decât o poveste bine scrisă despre viitor, în care se regăsește pe el însuși, cu ochii minții.

Fie că vrem sau nu, omenirea este ‘condamnată’ să plece printre stele și acest lucru se va întâmpla mai curând decât credem; important este însă ca în echipajele navelor stelare să se afle și români. Și singurul atu care ne-ar putea duce la bord ar fi să ne pricepem și noi la știință. Nu de alta, dar meseria de măturător a fost deja luată de micii roboței autonomi, care ne fac încă de pe acum curățenie în case…”

Constantin Pavel

Distribuie acest link prietenilor tăi iubitori de SF, fie ei oameni, extratereștri sau androizi… www.colectiasf.ro

spot_img

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la SigmaKron

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura