Fantastica bulgară modernă – tendințe și evoluție
Câțiva au luat în considerare modul în care abruptul punct de cotitură din istoria bulgară care a avut loc în 1989 ar afecta artele. S-a dovedit că Bulgaria n-a fost o țară bogată în dizidenți secreți și că aproape n-a existat vreo ascunsă „literatură de sertar” care…
Orologiile suspendate ale viitorului
LUMILE SCIENCE FICTION-ULUI ÎN BULGARIA ȘI ROMÂNIA SOCIALISTE Prof. Dr. Habil. Nadège Ragaru, Asist Univ. Dr. Antonela Capelle‑Pogăcean (Franța) Prof. Dr. Habil. Nadège Ragaru, istoric și politolog, este profesor la Institut d’Études Politiques de Paris (Sciences Po…
Science Fiction-ul umoristic al lui Liuben Dilov
Studiul se concentrează asupra prozei satirice a lui Liuben Dilov ca parte importantă a proceselor literar-istorice din Bulgaria între 1960 și 1989. De asemenea, urmărește dezvoltarea imaginii științifico-fantastice în literatură, care folosește umorul și satira ca o…
Scurtă introducere în istoria SF-ului bulgar
Există o dezbatere în curs despre prima operă de ficțiune speculativă bulgară. Probabil cel mai cunoscut candidat este scriitorul mainstream bulgar Ivan Vazov (1850-1921) cu povestea sa „Ultima zi a secolului XX” (Posledniat den na XX vek, 1899). Este o utopie precis…
SF românesc tradus și publicat în Bulgaria vs SF bulgar tradus și publicat în România
În intervalul 1963-1982 au fost traduse și publicate cinci titluri SF românești în Bulgaria : „Luntrea sublimă” (Vulșebniat korab) – Victor Kernbach (1963) (trad. N. Melamed) „Capcanele timpului (Kapanite na vremeto) – Vladimir Colin (1975) (trad. Veselina…