Astăzi, Marte este un deșert rece de stâncă și praf – dar acum 4 miliarde de ani, planeta avea râuri, lacuri și chiar oceane cu plaje de nisip. Datele de la roverul Zhurong din China au dezvăluit recent primele dovezi ale uneia dintre acele plaje de mult pierdute de pe Marte, găsind pante nisipoase de mică adâncime conservate perfect la aproximativ 33 de picioare (10 metri) sub suprafața marțiană. Radarul care poate pătrunde solul, de la bordul roverului măsura straturi groase de nisip, înclinând ușor în sus spre țărmul stâncos, ca și cum ar fi fost spălate de valurile oceanului.
„Structurile nu arată ca dune de nisip. Nu arată ca un crater de impact. Nu arată ca fluxuri de lavă. Atunci am început să ne gândim la oceane”, a declarat Michael Manga, de la Universitatea din California, Berkeley, profesor de științe ale pământului și planetelor și coautor al studiului, într-un comunicat. „Orientarea acestor caracteristici este paralelă cu ceea ce ar fi fost vechiul țărm. Au atât orientarea corectă, cât și panta potrivită pentru a susține ideea că a existat un ocean pentru o perioadă lungă de timp pentru a acumula plaja asemănătoare cu nisipul”.
Zhurong a petrecut un an, din mai 2021 până în mai 2022, târâind de-a lungul bazei unui afloriment de stâncă în pantă abruptă, la marginea unei câmpii largi și plane. Din punctul de vedere al roverului de la sol, este greu de spus, dar această linie antică de țărm de pe Marte părea să se afle în interiorul unui crater de impact de 2.050 de mile (3.300 de kilometri lățime) numit Utopia Basin. Utopia Basin este, de fapt, cel mai mare crater cunoscut din întregul sistem solar. Oamenii de știință au speculat că Bazinul Utopiei ar fi putut deține odată un ocean străvechi și s-au gândit că traseul lui Zhurong ar fi putut fi cândva linia de țărm.
Descoperă mai multe la SigmaKron
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.