21.8 C
Piatra Neamț
miercuri, 24 iulie 2024

Lucian Dragoş Bogdan : Ian WATSON – „The Embedding: Încorporarea”

3 stele – Mi-a plăcut. Traducerea mi s-a părut bună.

Limbajul unui trib amazonian se dovedește a avea elemente aparte față de orice alt dialect de pe glob, influențând profund viziunea asupra lumii a celor care-l vorbesc. Un experiment condus de oameni de știință încearcă să pună un grup de copii în medii speciale care le vor influența educația și modul de a gândi. O specie extraterestră sosește pe Pământ și e dispusă să ofere cheia zborului cosmic, dar ceea ce cere la schimb ridică o serie de probleme de ordin moral.

Ideile din carte sunt interesante, în sensul că m-au scos din zona de confort, mi-au oferit genul acela de provocări care pun mintea pe bigudiuri. Am avut o senzație similară cu cea încercată în urmă cu decenii, când am citit „Lumea non-A” a lui van Vogt.

Cartea ridică o serie de probleme profunde (politice, sociale, etice) și are o intrigă complexă. Există multe personaje, dar, în afară de Pierre, niciunul nu mi s-a părut suficient de detaliat, ceea ce a constituit un minus, mai ales în cazul unui volum cu multe fire narative și personaje. La fel ca la multe cărți din perioada aceea a SF-ului, personajele feminine sunt doar de decor, cadrul e creiomat doar atât cât să susțină acțiunea, fără genul de detalii și dezvoltare care să pună mai multă carne pe oasele poveștii, iar ideile nu sunt exploatate până la ultima picătură. Însă duritatea necosmetizată (dar fără a părea că vrea neapărat să șocheze, ci mulându-se perfect pe firul poveștii), prezentă pe alocuri, dă forță poveștii. Și e un pic prea „weird” pentru ceea ce-mi place mie să consum.

Nu știu de ce, niciodată n-am rezonat cu poveștile despre indigenii Americii Centrale și de Sud. Recunosc că au elemente care le deosebesc fundamental de cele din alte zone ale globului, dar… e ceva acolo care nu e pentru mine. Și, implicit, tot ce citesc va avea un minus din aceste motiv subiectiv.

Per total, o carte care merită citită, deși pe alocuri se simte trecerea timpului. Ținând cont că a fost romanul de debut al autorului – și în contextul a ceea ce se scria la vremea apariției sale – consider că merită laude. Pentru mine e într-o zonă peste medie – interesantă, dar doar parțial pe gustul meu.

Lucian Dragoş Bogdan


Descoperă mai multe la SigmaKron

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la SigmaKron

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura