21.8 C
Piatra Neamț
miercuri, 24 iulie 2024

Paznicii de noapte – de Valentin Flandorfer, Munchen

Traiam bine mersi pana nu demult. Lucian Merișca si Cristian Hriscu au reușit în romanul lor („Cablat” – editura „Eagle”, 2023) să mă deranjeze si sa ma pună pe gânduri serios de tot. Nu pentru ce ar putea să fie, într-o zi, ci pentru ceea ce este deja printre noi. Initiis obsta ( „De la început să te împotrivești”, mai degrabă: opuneți-vă începuturilor!), cum zicea bunul Ovidiu; un sfat astăzi mai actual ca oricând. Să nu ne mirăm dacă o inteligență artificială menită să ne înfrumusețeze viața și să o facă mai ușoară va face întocmai, neinfrânată de balastul eticii umane, simplu și direct – așa cum interpretează ea fericirea – astăzi aici, mâine în Inelul Civic din sectorul Raelsi, imaginat de cei doi autori.

Dacă îmi place cartea? Doamne, nu! Cum să îți placă societatea propusă acolo? Doar ne arată în oglindă cât de hidos este drumul pe care am luat-o! Nu îmi place, după cum nu mi-a plăcut cartea grozavă care m-a ajutat să mă las de fumat. Dar e adevărată, e scrisă al naibii de bine, cu ritm, temperament, suflet și chiar și umor – și e o lectură absolut genială. O recomand cu căldură! Aveti nevoie!…
Parcurgerea romanului a fost precum o cafea amara si necesara!… Dozată perfect. Nu o bei pentru ca iti place gustul, ci pentru ca… te trezeste!

Câți Petabiți de extaz vrei? Fericirea vine pentru cei bogați prin cablu; ecosistemul rețelei este protejat de poliția Cherub cu orice preț. Dacă te defectezi sau Voxel-ferește te apucă dorul de libertate, au ei grijă să te vindece… Am citit tulburat, disperat și extaziat, urmând cursa lui Ronny și încercările lui de a scăpa din labirintul informatic pe care îl construim voioși, într-o poveste de o imaginație fantastică, multi-dimensională care are curajul să continue acolo unde alți autori nu se mai încumetă.

Vreti o carte comoda? Atunci nu o cumparati!… „Cablat”, o carte care nu dă pace… M-ați dat pe mâna demonilor, în abisul păcatelor, m-ați înălțat până știți-voi-unde, și mă lăsați așa? Vă iert, dacă promiteți o continuare. Sfântul Elvis-cel-Nou să fie cu voi. AUM, Lucian! AUM, Cristian!

 

Valentin Flandorfer


Descoperă mai multe la SigmaKron

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la SigmaKron

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura